Bilindiği Üzere Ülkemizde Yağmur Yağdığında Trafik hemen sıkışmaya başlar bunun en önemli nedeni yağmurlu havalarda görüş mesafesi düştüğünden dolayı sürücülerin gereğinden fazla yavaşlamalarıdır.Hele birde kar yağarsa trafik felç olabilmektedir.Şİmdi dikkat edilmesi gereken kuralları sıralayılım.
Öncelikle bir araç seyir halinde giderken ani bir durum karşısında ayağını gazdan çekip frene basma arasında ortalama 1 saniye geçer,bu arada araç harakete devam eder işte aracın bu arada almış olduğu yola fren intikal mesafesi,frene bastıktından sonra araç kaymaya başlar bu arada aracın aldığı yola da fren mesafesi denir,bu ikisinin toplamına ise DURUŞ denir.Yani Fren intikal mesafesi +Fren mesafesi =Duruş olur.Normal hava şartlarında normal bir lastik ile bir araç 50 km hızla seyir halinde giderken ani frenleme yapması durumunda 30 m de durabilirken,yağışlı havalarda 45 m ye kadar çıkabilmektedir.BU sebeple sürücüler hızlarını ayarlarken;
Yol Durumuna :Şehir içi -Şehir Dışı -Bölünmüş yol - Otoyol 4 çeşit yol vardır.
Hava durumuna :Yağışlı veya normal hava şartlarına göre
Trafik durumuna:Trafiğin yoğunluğuna göre
Aracın cinsine :Her aracın cinsine göre hız limitleri farklılık gösteriri
Yük durumuna :Araçda bulunan yük veya yolcu durumuna göre
Sürücüler hızlarını belirlemelidirler.
-Öncelikle aracımızın camları karlardan temizlenmeli aynalar açılmalı görüşümüzü engelleyen herşeyden kurtulmalıyız.Görüşümüz düştükçe hakimiyetimiz azalcaktır.
-Bir sürücü kar ve buz kaplı bir yola çıkmadan önce aracının yol ve iklim şartlarına uygun olduğundan emin olmalıdır.Araç lastiklerinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.Lastiklerimiz kış lastiği değilse hava sıcaklığının +5 derecenin altına düşmesi durumunda donacak ve tüm özelliğini kaybedecektir.Demirden bir lastik olduğunu düşünün yola tutunamaz her durumda kayar ve bu durumda araç istenilen manevrayı yapamaz,fren yapması durumunda da duruş mesafesi iki kat artabilir.Bu sebeple Aracımızın lastiklerinin uygun olması önem arzetmektedir.
-Karlı bir havada seyir halinde giderken yol yüzeyinin kar kaplı olması durumunda arka trafiğin uygun olduğu kontrol edilebilir frenleme yapılarak aracımızın tepkileri ölçülebilir.Frene ihtiyacımız olduğunda aracımızın tepkisinin ne olacağı önceden blinebilir.
-Frene bastığımızda aracın kaydığını hissedersek panik yapmamalıyız ve direksiyon hakimiyetimizi asla kaybetmemeliyiz,aracımız ABS fren sistemli ise direksiyon hakimiyetimiz zaten kaybolmayacak aracımız etkili fren yapsada istediğimiz yöne doğru yönelecektir.Kaygan yollarda ABS çok önemlidir.Fakat ABS yoksa aracımızda frenlemeden dolayı lastiklerimiz dönmediği için aracımızın direksiyonu aracımıza yön vermeyecektir.Bu durumda aracımız istediğimiz yöne gitmesi için lastiğimizin dönmesini sağlamak için hafifçe freni bırakarak direksiyon hakimiyeti sağlayabiliriz.Genelde ekranlarda izlediğimiz ve şahit olduğumuz kaymaya başlamış bir arabanın frenine dahada sert basarak kontrolden çıkan arabalar önlerine gelen ilk ne varsa çarpıyorlar.Aslında panik yapmadan freni biraz bırakıp aracına yön verebilirler.Burada önemli olan heycan ve panikle ne yapacağını bilememek işte bütün mesele bu aslında.
-Kaygan bir zeminde yolun etrafına biriken kar yığınğınlarına dikkat edilmeli,varsa lastik izleri takip edilmelidir.Aracımızın bir tarafı açık yolda bir tarafı kar yığınına takılırsa aracımızın sağ tarafının lastikleri dönmekte zorlanacak aracımızın arka tarafı sol tarafa doğru bir anda savrulacaktır.
-Karlı bir havada yolculuk yaparken Sileceklerimizin suyu önemlidir.Cam suyumuz antifirizli olmalıdır.Aksi halde suyumuz donarsa camlara su veremeyiz ve görüşümüz bir hayli düşer.Buda sürüşümüzü kötü etkiler.
-
|