TRAFİK KAZASI İLE KARŞILAŞMAMIZ DURUMUNDA.
-Eğer maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştıysanız; Trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durarak, trafik güvenliğini tehlikeye sokamadan aracımızda bulunan iki adet kırmızı ışığı yansıtan reflektörleri yol üzerindeki araçların 30m önüne 30m arkasına koyup işaretleme yapılarak tedbir alınması gerekir.
-Kazada yaralanma yada ölüm yoksa trafik yetkilisinin gelmesine gerek yoktur.Maddi hasarlı kazalarda,taraflar kendi aralarında kaza raporunu tutarlar,ehliyetlerin,ruhsatların ve trafik sigortalarının fotokopileri çekilir ve kaza tespit tutanağının birer nüshası da eklenerek taraflar birbirlerine evrakları ibraz ederler.Ancak taraflardan birinin alkollü olduğu gözleniyorsa,sigortası yoksa,ehliyeti yoksa yada araçlardan biri resmi hizmete mahsus ise trafik görevlilerinin mutlaka gelmesi gerekir.Aksi halde haklı da olsak mağdur oluruz.
ARAÇ İŞLETENLERİN HUKUKİ SORUMLULUĞU VE SİGORTA
Araç tescil sahibi olan herkes aracın yapacağı her türlü kaza sonucunda kesinlikle sorumludur.Aracı kendisi kullansada kullanmasada.Bu sebeple aracımızı mutlaka Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmak zorundayız.Mali sorumluluk sigortası başkalarına vereceğimiz her türlü maddi veya manevi zararları taahhüt ettiği oranda karşılar.Önemle tavsiyemiz araç satın alırken veya satarken neter satışı yapmadan araç almayın ve teslim etmeyin.Tahmin dahi edemeyeceğiniz mağduriyetler doğabilir.
ZARAR,ZİYAN VE DAVA AÇMA;
Trafik davalarına Trafik mahkemelerinde, bulunmadığı takdirde Sulh Ceza Mahkemesinde bakılır. Doğrudan doğruya sigortacıya karşı dava açıldığı gibi hukuk mahkemesine de dava açılabilir.
|